Wonen

Moet je het huis kopen of huren?

Dat is een vraag waar veel mensen over nadenken. Wil je vermogen opbouwen en een grote schuld op je schouders nemen? Of wil je, als dat nodig is, snel kunnen verhuizen zonder een eventuele restschuld mee te nemen, maar ook zonder een vermogen te hebben opgebouwd? Kies je daarnaast voor een hoge hypotheek of ga je voor een woning waarvan je de maandelijkse hypotheeklasten gemakkelijk kunt betalen?

Er zijn dus eigenlijk veel meer vragen die bij je opkomen als je een beslissing moet gaan nemen over het kopen of het huren van een huis. Het nemen van een dergelijke beslissing is dan ook niet gemakkelijk. Zeker niet als de huizenmarkt daarnaast ook nog eens moeilijk te doorgronden is. Want als je besluit om een huis te kopen, dan is het moment waarop je dat doet heel belangrijk. Ligt de huizenmarkt op zijn gat, dan kan je tegen een scherpe prijs een woning kopen en heb je bij verkoop (als het even meezit) wellicht een leuke winst. Andersom kan je een restschuld krijgen als je tijdens een florerende huizenmarkt een huis hebt gekocht en het later (misschien wel gedwongen) tegen een lagere prijs dan de koopprijs moet verkopen.

Onderstaand artikel onderstreept de complexibiliteit bij het nemen van de beslissing over het huren, dan wel kopen van een huis:

Huis kopen of huren: wat is wijsheid?

Wie op zichzelf gaat wonen of wil verhuizen, moet de beslissing nemen om een huis te kopen of te huren. Zowel aan kopen als huren zitten voor- en nadelen. Belangrijkste voordeel van kopen is dat u vermogen opbouwt, het grootste nadeel is dat alle onderhoudskosten voor uw rekening zijn. Bij huren zijn de voordelen en nadelen precies omgekeerd.

Kopen of huren vaak afhankelijk van hoogte hypotheek

De vraag kopen of huren hangt samen met uw persoonlijke voorkeur, maar wordt vaak mede bepaald door de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Dit bedrag is afhankelijk van uw (verzamel) inkomen en van de verkoopprijs van de woning.

Als u ervoor kiest om een huis te kopen, wilt u weten wat uw maximale hypotheek is om de prijsklasse van de woning te bepalen. Maar het afsluiten van de hoogst mogelijke hypotheek is lang niet altijd de verstandigste keuze. Zeker niet als de lening wordt afgesloten op basis van twee inkomens. Kom één van beide te vervallen, door bijvoorbeeld werkeloosheid, dan kunt u de lasten niet meer dragen.

Kopen of huren: advies kan veranderen in de loop der jaren

Of de vraag ‘kopen of huren’ nu wordt beantwoord met ‘kopen’, of juist met ‘huren’, betekent dat niet dat dit ook in de toekomst de beste keuze zal zijn. Zoals voor de meeste financiële zaken geldt, veranderen de optimale oplossingen als de omstandigheden veranderen.

Advies en planning is daarom meer dan alleen het antwoord op de vraag of u nu beter kunt kopen of huren. Het gaat, zoals bij zoveel financiële vragen, eerst en vooral om een breed advies, waarin ook andere (vermogens)aspecten worden meegenomen. Niet alleen op het moment dat de vraag actueel is, ook in een later stadium.

Het antwoord kopen of huren hangt dus af van veel meer dan alleen de hypotheek die u kunt afsluiten. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk kan u helpen om alle zaken helder op een rij te krijgen zodat u de beste beslissing kunt nemen.

Bovenstaand artikel is afkomstig van http://www.vooruitkijken.nl/wonen/kopen-of-huren

Eigenlijk geeft het artikel al een antwoord op de vraag over kopen of huren. Er komt zoveel bij kijken om een juiste keuze te kunnen maken, dat het inschakelen van een financieel specialist zoals bijvoorbeeld een hypotheekadviseur vrijwel noodzaak is.

Samen kan je vaststellen wat er op dit moment financieel mogelijk is. Zoals in het artikel al genoemd word, is een heldere toekomstvisie daarbij erg belangrijk. Een belangrijk toekomstelement is bijvoorbeeld het hebben van een kinderwens. En als die wens aanwezig is, gaan de ouders hun werkpatroon dan anders indelen? Maar besef ook dat als je kinderen neemt, dit niet alleen gevolgen kan hebben voor de inkomsten, maar ook een grote impact heeft op je kosten. Zo zal er vaak een grotere auto moeten worden aangeschaft, zullen er abonnementen bij sportscholen worden afgesloten en zal de prijs van het doen van boodschappen aanzienlijk stijgen.

Na het lezen van dit artikel is het je in ieder geval duidelijk geworden dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag of je een huis moet gaan huren of juist een woning moet gaan kopen. Het antwoord op deze vraag is per persoon verschillend en daarmee complex. Wij zouden dan ook altijd aanraden om de hulp van een financieel specialist in te schakelen, zodat je achteraf niet voor onverwachtse vervelende problemen komt te staan.