Tips voor de verkoop van je huis

Verkoop je huis met winst

Wanneer je je huis voor een goede prijs wilt verkopen, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden die de prijs mogelijk kunnen beïnvloeden. In dit artikel geven we je tips over hoe je jouw kans kunt vergroten om je huis tegen een goede prijs te verkopen.

De vloer is belangrijk

Als je de waarde van je huis wilt verhogen is het belangrijk dat je bedenkt hoe je een huis moet marketen. Begin met de vloer op de begane grond. Stenen vloeren verhogen de kans om je huis tegen een betere prijs te verkopen.

Knap je huis op en renoveer indien nodig

Wil je jouw huis pas over enkele jaren gaan verkopen? Zorg er dan voor dat het huis goed onderhouden is. Dit zal de waarde bij verkoop ten goede komen. Maar denk niet alleen aan groot onderhoud. Simpele dingen zoals een nieuwe deurmat, een nieuw laagje verf over de voordeurdeur en verse bloemen in de entreehal doen wonderen. Dit zijn tenslotte de dingen die potentiële kopers als eerste zien.

Schat de waarde van je huis goed in

Wanneer je hebt besloten om je huis in de verkoop te gaan zetten, is het een goede zet om een makelaar te benaderen die erom bekend staat lage waardetaxaties uit te voeren. Als je dit doet, dan weet je wat je huis minimaal zou moeten kunnen opleveren en sta je daardoor sterker in de onderhandelingen die later volgen. Je kunt je onderhandelingsruimte (de ruimte tussen jouw vraagprijs en de minimale prijs die je wilt hebben voor jouw woning) beter vaststellen, zodat je hoger in kunt zetten en de kans verkleint dat je jouw huis tegen de minimale prijs verkoopt.

Jouw woning moet een plaatje zijn

Hoewel de makelaar foto’s van woning maakt, kan je het gesprek met hem of haar aangaan over welke foto’s worden gebruikt bij de verkoop. Onderschat de impact van de foto’s niet! Het is toch het eerste waar mensen vaak naar kijken als ze opzoek zijn naar een nieuwe woning. Let maar eens op, dat doe je zelf ook. Maar wat zijn goede foto’s? Om dat te beoordelen, kan je jouw foto’s vergelijken met die van andere huizen. Op die manier kan je inspiratie opdoen en het gesprek over de foto’s beter ingaan.

Maak je huis schoon en ruim rommel op

Als je ergens binnenkomt waar het schoon en opgeruimd is, dan denk je al snel dat de bewoners hun huis goed onderhouden. Deze aanname zorgt ervoor dat mensen sneller bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor de aankoop van een woning.

Vergelijk makelaars en de bijbehorende kosten

Stap niet zomaar het eerste de beste makelaarskantoor binnen, maar oriënteer je goed op de diverse makelaars. Hoe hoog zijn bijvoorbeeld het courtage en de advertentiekosten die het kantoor in rekening brengt? Kijk echter niet alleen naar de prijs, maar let ook op wat je voor die prijs krijgt. Kijk daarnaast ook naar de woningen die in jouw omgeving te koop staan. Welke makelaar zie je vaak terugkomen? Dat kantoor zal waarschijnlijk een prettige en goede werkwijze hebben. Meer tips voor het kiezen van een makelaar zie je in onderstaande video: