Besparen

Onderhandelen kan enorme besparingen opleveren!

Of je nu een nieuwe auto, televisie, computer of een huis koopt, voor al deze aankopen kan je aanzienlijk veel geld besparen door te onderhandelen over de prijs en de voorwaarden.

Toch laten veel mensen jammer genoeg kansen liggen om geld te besparen, door op de verkeerde manier een bedrijf binnen te stappen. Vaak laten ze namelijk volop blijken dat ze het product of de dienst graag willen kopen. Zonde, want dat is een signaal voor de verkoper dat je bereid ben om een hogere prijs te betalen dan nodig is.

Hierdoor zal hij bijvoorbeeld een lagere korting of minder gunstige voorwaarden aan kunnen bieden dan dat je mogelijk zou kunnen krijgen. Enige onderhandeltips zijn dus hartstikke bruikbaar en kunnen financieel gezien voordeel opleveren. In dit artikel bespreken we daarom een drietal tips die eenvoudig en direct zijn toe te passen, zodat ook jij geld kunt besparen door goed te onderhandelen over de prijs van een product of dienst.

Het aanbod is slechts één van jouw mogelijke keuzes

Stel je wilt als nieuwe auto een Opel kopen. Dan kan je bij de Opel dealer binnen stappen en zeggen dat je geïnteresseerd bent om een auto van dat merk te kopen. In dat geval weet de verkoper dat je voor zijn merk wilt gaan en dus eigenlijk geen interesse hebt in andere automerken. Omdat je perse een Opel wilt kopen, weet de verkoopmedewerker dat je daar dan waarschijnlijk best wat meer voor wilt betalen dan eigenlijk nodig is.

Als je bij de dealer naar binnen was gestapt en vertelt had dat je je aan het oriënteren was voor de aankoop van een nieuwe auto, dan had je daarmee de indruk gewekt dat het merk Opel wellicht een keuze zou kunnen zijn en je wilt bekijken of dat inderdaad zo is. Als je in dat geval het gesprek met de verkoper afrond, dan zal hij je eerder een scherp aanbod willen doen, omdat hij wellicht bang zou kunnen zijn dat je anders voor een ander merk zou kiezen, omdat je daar een beter aanbod voor hebt gekregen.

Kortom: laat niet doorschijnen dat je een product of dienst graag wilt kopen en dat het aanbod van het bedrijf slechts één van je mogelijke keuzemogelijkheden kan worden.

Koop meerdere producten tegelijk

De meeste verkopers zien het als een sport om zoveel mogelijk producten naast het hoofdproduct te verkopen. Dus zullen ze bijvoorbeeld bij de aankoop van een televisie proberen om er ook een mooi audio systeem bij te verkopen en als het even kan ook nog een moderne blue ray speler. Deze producten kan je echter gratis ‘krijgen’ als je het gesprek met de medewerker juist aanpakt.

Laten we de tv even als voorbeeld aanhouden. Je wilt echter niet alleen een tv, maar eigenlijk ook een blue ray speler. Richt je dan in eerste instantie enkel op de tv. Als je uiteindelijk hebt besloten welk model je graag wilt kopen, ga dan onderhandelen over de prijs. Uiteindelijk zal de verkoper een prijs geven waar hij niet onder kan gaan zitten (dit kan natuurlijk wel, maar anders zou het bedrijf er ‘niks meer aan verdienen’). Dat is het moment waarop je de prijs zo laag mogelijk hebt weten te maken.

Je laat echter blijken dat je de prijs nog altijd te hoog vind en probeert een aantal keer tevergeefs nog wat af te dingen. Blijkbaar gaan jij en de medewerker er niet uitkomen. Daarom stel je voor dat de prijs akkoord is, mits je een gratis blue ray speler bij de televisie krijgt.

De verkoper zou hier op af kunnen haken. Wat je dan voor zou kunnen stellen is, om bijvoorbeeld alsnog 100 euro meer te betalen voor de televisie, waardoor hij je alsnog die dvd speler van 250 euro kan meegeven. Probeer de eerstvolgende keer als je dure apparatuur gaat kopen, net beschreven technieken maar eens toe te passen. Je zult zien dat je zomaar enkele honderden euro’s kunt besparen door goed voorbereid de onderhandeling te starten.

Kortom: wil je een aankoop doen, geef dan niet gelijk bloot wat je allemaal wilt kopen. Start eerst met het hoofdproduct, onderhandel daarover en probeer het bijproduct er gratis of tegen een lage prijs bij te kopen.

Vergelijk prijzen via het internet

Veel mensen doen dit vandaag de dag al, maar een grote groep mensen maakt nog altijd te weinig gebruik van het internet om sterker de onderhandelingen in te gaan. Het komt namelijk voor dat dezelfde producten qua prijs nogal verschillen van elkaar. Ook komt het voor dat hetzelfde bedrijf een product via internet tegen een scherpere prijs aanbiedt, dan in zijn fysieke winkel. Als je de verkoopmedewerker daarmee confronteert, dan mag je product in de winkel vaak voor dezelfde prijs meenemen als voor de prijs waarvoor het product op internet wordt aangeboden.

Maak dus gebruik van het internet. De transparantie voor wat betreft de prijs van een product of dienst kan ervoor zorgen dat de uiteindelijke te betalen prijs stukken lager kan uitvallen dan gedacht.

We zijn ons ervan bewust dat de gegeven tips niet voor iedereen toepasbaar zijn. Het moet tenslotte wel in je zitten om in gesprek te gaan over de prijs en/of de voorwaarden. Sommige mensen houden hier niet van en vinden het gênant om dergelijke gesprekken te voeren. Hoewel we ons hier wat bij voor kunnen stellen willen we je in dat geval toch een vraag stellen:

‘’Hoe gênant is het om je eigen geld te verspillen?’’

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Bekijk dan ook de onderstaande video. Daarin worden de uitkomsten van een onderhandeling besproken. Daarnaast wordt ingegaan op de psychologie achter de win – win uitkomst.