Veilig beleggen

Is het realistisch om te denken dat je veilig kunt beleggen?

Beleg veilig en houd je aan een aantal regels

Wees slim en beperk je risico door veilig te gaan beleggen

Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen als ze erover nadenken om te beginnen met beleggen in aandelen. Het antwoord op deze vraag is simpel: veilig beleggen is mogelijk, maar aan beleggen is altijd enig risico verbonden. Daar staat tegenover dat het potentiële rendement dat je met beleggen in aandelen kunt behalen aanzienlijk groter is dan het rendement dat je behaalt indien je jouw geld op een spaarrekening bij de bank zet.

Zoals bekend is de rente vandaag de dag dramatisch laag, wat ervoor zorgt dat je vermogen nauwelijks groeit. Beleggen kan daardoor een goede keus zijn om er alsnog voor te zorgen dat je vermogen groeit. Beleg je daarbij op een doordachte manier, oftewel ga je op een veilige manier beleggen, dan vergroot je de kans op succes op de beurs. In dit artikel lees je over enkele regels inzake veilig beleggen. Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan meer regels voor veilig beleggen.

Wees slim als je gaat beleggen en filter het beursnieuws

Het nieuws over de beurs volgt elkaar vaak in rap tempo op, waardoor je overspoelt kan worden door alle informatie die op je afkomt. Het is van groot belang dat je je niet teveel laat sturen door alle berichten die op je worden afgevuurd. Sommige berichten verdienen echter wel je aandacht, denk daarbij aan bijvoorbeeld winstwaarschuwingen of het vertrek van hooggeplaatste functionarissen in ondernemingen.

Winstwaarschuwingen zijn belangrijk, omdat dergelijke waarschuwingen vaak in een mum van tijd worden opgevolgd door meerdere waarschuwingen. Daarbij is het vaak het geval dat de eerste waarschuwing een koersdaling met zich meebrengt. De daling kan daarbij in sommige gevallen binnen een dag plaatsvinden, daarom is het belangrijk om adequaat te reageren en aandelen tijdig te verkopen.

Als je te laat anticipeert op winstwaarschuwingen, dan loop je het risico op grote verliezen. Een klassiek voorbeeld hiervan vormen de aandelen van KPN. Deze aandelen bereikten in het jaar tweeduizend een dieptepunt. Veel mensen hadden ondanks eerdere winstwaarschuwingen hun aandelen niet verkocht. De koers daalde steeds verder en verder, met als gevolg dat veel beleggers flinke financiële schade hebben opgelopen.

Het vertrek van een hooggeplaatste functionaris bij een organisatie hoeft lang niet altijd een reden tot zorgen te zijn, maar in sommige gevallen betekent dit dat het bedrijf niet goed draait. Dit kan onrust op de beurs veroorzaken, wat ervoor kan zorgen dat de koers van de aandelen van het desbetreffende bedrijf kan dalen. Houd het nieuws dus goed in de gaten en anticipeer erop indien je dat nodig acht door aandelen tijdig te verkopen. Een voorbeeld van een website die veel beleggingsnieuwtje publiceert is morningstar.nl.

Verkoop aandelen die niet rendabel zijn

Vooral startende beleggers houden vaak onnodig lang aandelen in hun portefeuille die niet rendabel zijn. De reden hiervoor is de hoop op een koersstijging in de toekomst, zodat de aandelen alsnog het beoogde resultaat zullen opleveren. Vaak worden de aandelen jarenlang niet verkocht, waardoor de belegger afhankelijk is van het succes van de andere aandelen in zijn portefeuille.

De winstgevende aandelen moeten het slechte resultaat van de aandelen die niet rendabel zijn opvangen en moeten voor kapitaal zorgen om nieuwe investeringen te kunnen financieren. Soms gebeurd het echter dat er steeds meer aandelen het beoogde succes niet waarmaken. Dit zorgt ervoor dat het aantal niet rendabele aandelen stijgt, wat de groei van het vermogen van de belegger in de weg zit. Wees daarom slim als je gaat beleggen en verkoop aandelen die te lang onvoldoende (of zelfs geen) rendement opleveren.

Veilig beleggen is beleggen zonder hebzucht en angst

Indien je gaat beleggen in aandelen, dan ligt het gevaar op de loer dat je menselijke emoties zoals hebzucht en angst een rol laat spelen bij het nemen van beslissingen. Dit kan desastreuze gevolgen hebben. Hebzucht ligt op de loer als het erg goed gaat met een aandeel. De koers stijgt in dat geval steeds verder, dus veel beleggers zien dan geen reden om hun aandelen op een gegeven moment te verkopen. De koers kan immers misschien nog verder stijgen en het zou zonde zijn als de daaraan gekoppelde winst zou worden misgelopen. Echter, een koers kan snel stijgen, maar ook weer snel dalen. Neem op den duur dus genoegen met de winst die je kunt boeken en probeer niet altijd het onderste uit de kan te willen halen.

Angst ligt op de loer indien de koers van aandelen die het altijd goed hebben gedaan steeds verder daalt. Vaak hopen beleggers onnodig lang op een goed herstel, want ”het ging altijd zo goed met het aandeel”. Het gevolg kan zijn dat de koers steeds verder daalt en het verlies daardoor flink kan oplopen.

Verkoop aandelen dus op tijd en wees niet bang om de winst van een mogelijk herstel mis te lopen. Als je namelijk tijdig tot verkoop overgaat dan pak je meestal, ondanks de dalende koers, alsnog een stukje winst. Dat is beter dan achteraf te denken ”had ik maar eerder ingegrepen” en met een groot verlies te zitten.

Veilig beleggen is dus eigenlijk het risico van beleggen tot een minimum beperken, om de kans op grote financiële verliezen te beperken. Twijfel je of je wel of niet moet gaan beginnen met beleggen? Probeer het dan eens kleinschalig uit en houd je aan de regels waarmee je veiliger kunt beleggen en de kans op succes kunt vergroten.

Stap echter nooit blanco de beurs op! Zorg dat je voldoende kennis hebt opgedaan (bijvoorbeeld door een beleggingscursus te volgen) voordat je aandelen koopt. Veilig beleggen is één ding, maar weten waar je mee bezig bent is twee! Voor een voorbeeld van een beleggingscursus, kan je onderstaande video bekijken: